2846 Q procesný špecialista pre chemický a farmaceutický priemysel

Dĺžka a forma štúdia: 2-ročné externé špecializačné pomaturitné štúdium

 

Spôsob ukončenia štúdia: absolventská skúška

 

Doklad o dosiahnutom vzdelaní: vysvedčenie  o absolventskej  skúške  a  absolventský diplom s právom  používať  titul „diplomovaný špecialista“ so skratkou „DiS““

 

Študijný odbor pomaturitného špecializačného štúdia 2846 Q procesný špecialista pre chemický a farmaceutický priemysel je odborom, ktorý umožňuje absolventom stredných odborných škôl s chemickým zameraním, ktorí získali úplné stredné odborné vzdelanie v skupine odborov 28 Technická a aplikovaná chémia získať vyššie odborné vzdelanie s vysokými odbornými teoretickými vedomosťami a praktickými zručnosťami tak, aby boli schopní samostatne vykonávať činnosti v oblasti prípravy, logistiky, riadenia a manažovania výroby v chemických a farmaceutických výrobách ako aj príslušných poradenských službách.

Predpokladom pre prijatie do študijného odboru 2846 Q procesný špecialista pre chemický a farmaceutický priemysel je úspešné ukončenie študijného odboru v skupine odborov 28 Technická a aplikovaná chémia strednej odbornej školy a splnenie zdravotných požiadaviek uchádzačov o štúdium. Pri prijímaní na štúdium sa hodnotí výsledok maturitných skúšok a záujem uchádzačov o štúdium.  

 

Po absolvovaní vzdelávacieho programu sa absolventi uplatnia v profesiách a pracovných pozíciách procesných špecialistov v chemickom a farmaceutickom priemysle, ako aj odvetviach ŽP a aplikovanej chémie.

Absolvent nájde uplatnenie v chemickej a farmaceutickej výrobe pri definovaní a optimalizácii technologických postupov v chemickej výrobe, ktoré zahŕňajú analýzu problémov vo výrobnom procese, návrhy riešenia, prípravu procesných plánov, technickej dokumentácie a postupov výroby.

Absolvent okrem samotnej výroby, zabezpečuje a riadi aj podporné procesy zahŕňajúce oblasť podporných služieb a činností údržby, logistiky a skladovania.