Župná kalokagatia 2012

Študenti zo Spojenej školy v Novákoch - organizačnej zložky Gymnázium - sa stali celoslovenskými víťazmi športovo-vedomostnej súťaže Župná kalokagatia 2012. Dosiahli rekordný čas 0:27:18, ktorý podľa predsedu ŽSK a poslanca NR SR pána Blanára nebude v najbližších ročníkoch súťaže prekonaný.

Na pretekoch sa zúčastnilo sedem najlepších tímov zo Slovenska, ktoré predtým postúpili z krajských kôl a dve družstvá z Čiech. No na gymnazistov z Hornej Nitry nestačilo ani Podkrušnohorské gymnázium Most (2. miesto) a ani Športové gymnázium z Košíc (3. miesto). Víťazný tím v zložení Barbora Klementová, Lucia Matušková, Michal Mokriš, Andrej Bruška a Marek Uhlár pod vedením pána profesora PaedDr. M. Grmana podal priam heroický výkon . Viac ako z cien a osobnej popularity sa členovia tímu tešili z úspechu pre svoju strednú školu, ktorá minulý rok bojovala o otvorenie prvého ročníka a proti postupnému zániku.

Tento úspech však nie je náhodný. Študenti z Novák sú tradične preslávení skvelými športovými výsledkami a v nastolenom trende pokračujú aj tento rok. Okrem najvýznamnejšieho víťazstva na Župnej kalokagatii 2012 obsadili novácki gymnazisti v zložení Marek Uhlár, Peter Klučák, Frederik Obžera a náhradník Tomáš Emil Rišian skvelé druhé miesto v celoslovenskej vedomostnej súťaži o olympizme. V kategórii pre základné školy chýbalo kúsok povestného šťastia mladším reprezentantom, ktorí v tej istej súťaži skončili štvrtí. Tím súťažil v zložení Šimon Fusatý, Oliver Michale a Michal Šramka. Športovcov Spojenej školy v Novákoch určite inšpirovali aj naši olympionici Ľubomír Hagara a Ivana Kmeťová, ktorí sa po úspešných olympijských hrách v Londýne zúčastnili besedy, kde porozprávali zážitky z tohto veľkého podujatia a odpovedali na množstvo otázok od zvedavých nováckych študentov.